söndag 26 april 2015

Formkontroll över 5*800 meter

Alla har vi genomfört en formkontroll. Ett pass där vi stämmer av formen mot en tid och en distans. Ett pass som kräver lite ”jäkla anamma”, och det är också ett pass som det finns många olika varianter av.

Jag har mitt pass. Du har ditt pass. Ni har era pass. Vi har våra pass. Alla har sina pass, men en sak är gemensamt. Syftet med passet är att stämma av formen, och det är ett pass som man känner sig lite extra peppad inför.

Jag brukar använda mig av två olika typer av pass när jag springer en formkontroll. Det ena passet är 5000 meter på bana där jag innan passet sätter upp en måltid som jag ska försöka springa på. Ibland klarar jag det, ibland inte.

Det andra passet är 5*800 meter på bana, och det passet sprang jag förra veckan. Det kändes så där, och idag försökte jag igen. Idag var målet en snitt fart på 3:52 min/km samtidigt som totalvila skulle bli kortare än sist, och precis så blev det.

Jag avslutade passet med en skön känsla och med ett kvitto i klockan på att träningen har tagit och att jag har blivit lite bättre. Ett härligt kvitto. Nu ska jag bara bli ännu bättre.

Snittfarten på dagens 800-metersintervaller blev 3:52 – 3:50 – 3:50 – 3:49 – 3:46 med en totalvila som var 2:47 min kortare än sist.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Såja Lennart. Snitt 3.49.5 ca. Formen pekar uppåt/LG57

Johnny sa...

Åttahundringar är bra, men luriga. Långa nog för att inte vara "sprint", men korta nog för att orka hålla hög fart. Jobbiga är nog sammanfattningen :-)

Bra fart!

Anders sa...

Bra med formkoll och extra roligt när dom ger rätt besked :-).

Nu har jag anmält mig till Arenamilen....

Lennart sa...

LG/57 - Japp, det gör den. Nästa gång satsar jag på 3:48-fart i snitt, och med ytterligare 2 min kortare totalvila.

Johnny - Exakt så tänker jag också. Och om jag dessutom tar lång vila kan jag hålla ännu högre fart. Min tanke är att först öka farten och sen minska vilan (om jag inte kan göra både och samtidigt). :-).

Anders - Bra! Då ska jag anmäla mig som funktionär och bli din varvräknare :-)!

Anders sa...

Kul Lennart, då kommer jag ha lite press att prestera också :-)

Mikael sa...

Tror faktiskt inte jag har ett pass där jag stämmer av formen. Antingen känns det dåligt eller mindre dåligt tror jag :)
Eller den här våren har det känts lätt. Att springa i ett visst tempo flyter på väldigt enkelt och bra just nu. Så det kanske är mitt formpass. De här vanliga transportlöpningspassen? :)

Lennart sa...

Anders - Bara du springer jämna 3:36-varv kommer det gå bra :-)!

Mikael - Ja, "känns det lätt så är nog formen bra :-)".

Mina tester, framförallt 5000 m på bana handlar mycket om att testa om jag klarar av tempot :-).