onsdag 6 december 2017

Löpare vs joggare (nörderiet)

En stor skillnad mellan att vara joggare och att vara löpare är nörderiet kring löpningen då en löpare i 9 fall av 10 är en riktig nörd. Ofta utan att veta om det själv, vilket också kanske definierar en nörd. Löparen märker liksom inte av sitt eget nörderi då löpare oftast bara omger sig med andra löpare vilket bekräftar och förstärker det nördiga beteendet. I gruppen löpare är alltså nörderiet helt normalt.

Exempel på nörderi är så klart fokus på tider, puls, distanser, tempo, olika pass samt att allt i livet kretsar kring löpningen. En löpare vaknar, och tänker på dagens löpning. Jobbar, och planerar löpning. Sitter på en stol, och smygstretchar höftböjaren. Åker rulltrappa, och stretchar vad. Väntar på bussen, och stretchar vad på trottoarkant. Tittar på TV, och kör lite foamroller. Läser bok, och läser boken Born to run.  Äter mat, och tänker på glykogenhalten i levern. Pratar, och pratar endast om löpning. Osv. Osv.

Listan kan göras lång, och nörderiet är så klart helt galet och lite rubbat. Det vet jag. Det vet jag för jag har själv varit där. Jag har varit lika dan. Jag var lika dan för några år sedan och det är helt galet. Tro mig. Det går bara runt, runt och runt.

Ett annat exempel på nörderiet är nomenklaturen och vad man kallar saker och ting för. Till skillnad från mig som joggare så är nomenklaturen extremt viktigt för en löpare. En löpare skulle aldrig säga ”benvärmare” utan en löpare säger ”Calf sleeves”. Detta även fast calf sleeves och benvärmare är ungefär samma sak med den skillnaden att calf sleeves marknadsförs som det lite mer hight tech alternativet, oftast med så kallad kompression. Dock diskuteras det hejvilt bland löpare om det här med kompression verkligen fungerar eller om det är lite av en placeboeffekt, men benvärmare. Så säger man inte.

Det här med nomenklatur påminner mig också om en klasskompis till min dotter och hennes pappa. Den familjen är också nördar fast där handlar det om slalom. Jag brukar reta pappan i familjen lite genom att kalla ”portarna” de rundar i slalomåkningen för ”stickor”. Självklart korrigerar han mig varje gång och säger att det heter ”portar”. Detta påpekande sker också i ett irriterat tonläge. Han är bara galen.

Men, tillbaka till löparnas nörderier där jag som joggare upplever att löparna är ganska neurotiska då jag som joggare inte har något som helst problem med nomenklaturen. Tvärt om som så tycker jag att det är lite kul att använda ord som till exempel benvärmare bara för att balansera upp löparnas neurotiska nörderier (ungefär som slalomens portar och stickor).

Summerat kan jag säga att jag som joggare har en lite mer hälsosammare syn på min träning då jag som joggare kan betrakta löparnas nörderier lite på distans. Fast det är ju klart, nörderiet är ju lite kul också.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Hej
Du har en del poänger och skriver roligt. Jag har alltid haft musiken och naturligtvis familjen som motvikt. Sen har jag varit fystränare i fotboll, ishockey parallellt med min egen satsning. Det har hållit mig borta från det värsta nörderiet
Bless
LG Skoog

Lennart sa...

Hej LG - Du är en stor inspirationskälla. Det du gör är snyggt och fräsht med glimten i ögat. Om jag tränade lite hårdare så hade jag velat att du var min coach.

Och du..... Hoppas du inte tar allt jag skriver på för stort allvar heller ;-).

Anonym sa...

Ingen fara. Jag fattar. Många fattar inte min ironi heller. Kärlek&respekt
LG59